Do 26. Sep 2013, 23:34
Dieser autochtonen Rebsorte möchte ich gerne einen eigenen Pfad widmen, dann sie ist immer noch viel zu selten getrunken. Dabei ist sie Ur-piemontesisch und ein immer noch völlig unverfälschter Geselle.
Neben den sehr schönen Freisas von Meister Vaira, habe ich heute Abend den Freisa von Cavalotto im Glas und bin begeistert. Nach so vielen weichgespülten und internationalen Weinen in der jüngeren Vergangenheit ein echter Kerl, hier meine Notiz in cellartracker:
It always the same with Freisa, is the youth harsh and tannic, but with some age pure, clean and inciting fresh. For sure this wine is masculin,
but great, cherries and notes of earth, underwood and good level of minerality. Very pure and straight forward, with depths and a very good structure. This is not like a melrot from South Afrika, this is like a pure, powerful and classic Nebbiolo. I like it so much, because it's not a modern marshmellow wine, this wine has style and character. 90 Punkte